I en post-pandemisk värld så har stickning blivit trend. Genom handarbete så kan vem som helst skapa sina egna kläder, det enda som krävs är garn, stickor, tid och fantasi. Sysselsättningen som länge varit associerad med de äldre generationerna har nu blivit alltmer populär hos ungdomar.
Efterfrågan på sticktillbehör ökar
På Klara Norra Kyrkogata i Stockholm ligger garnbutiken Klara Tyg & Garn. Undangömd från folkmassorna som spatserar på den ständigt fullpackade Drottninggatan driver Nilüfer Ünal, 57, den lilla affären tillsammans med sin kollega. Ute på gatan vid ingången står bord med garnnystan staplade på varandra. En kvinna med en ljus plastkasse under armen kommer ut genom dörren. Inuti kan man skymta tyger och garn. Därefter följer Nilüfer med en cigg och tändare i ena handen.
Efter en fem minuters rökpaus och trevligt samtal med sin kollega och den färdigshoppade kunden ute på gatan så hörs ljudet av en klocka när Nilüfer kliver in genom dörren igen. Hon vill gärna berätta om sin butik, kunderna och stickningen.
– Det var en nedgång under pandemin. Jag har bara en fysisk butik, ingen webbshop. På så sätt går jag lite mot strömmen, det är trevligare att träffa kunderna. Dessutom blir färgerna på ganerna helt annorlunda genom skärmen, menar Nilüfer och lutar sig mot bordet med kassan, även den fylld av garnnystan och stickpinnar.
– Vi fick ett uppsving här när det hemstickade plagget blev årets julklapp, då hittade kunderna tillbaka till mig. Nu är det bra fart, så jag får inte klaga!
Nilüfer har alltid varit väldigt kreativ med att måla, sticka, virka och sy. När en arbetsskada gjorde att hon var tvungen att säga upp sig från sitt gamla jobb så blev det brinnande intresset även det nya yrket. Hon startade sitt första företag år 2008 i Skärholmens centrum, men har sedan 2014 funnits på plats i den lilla lokalen på Klara Norra Kyrkogata.
Att hobbyn på senare tid har blivit ett större intresse för allt fler personer glädjer Nilüfer.
– Absolut är det ett uppsving bland folk mellan 16 och 30 år, men sedan är det även många som har stickat på 80-talet när det var populärt som nu kommer tillbaka. De kom väl in i livet och fick fullt upp med annat att göra, och så nu när de har blivit föräldrar så kommer de tillbaka, säger hon.
Trenden sprids på #knittok
På appen tiktok har hashtagen #knittok i dagsläget 732,8 miljoner visningar. Där lägger folk ut videos från hela världen, och på #knittok handlar det inte bara om att sticka enklare halsdukar. Folk stickar alltifrån färgglada toppar och långa klänningar för sommaren, till varma polotröjor för vintern.
En person som hoppade på stickningståget mitt under pandemin var Theresa Wambacher, 20, som är bosatt i Österrike.
– Jag har stickat ibland när jag var barn, men det har gått en lång tid sedan sist och jag behövde lära mig allt på nytt.
Anledningen till att Theresa tog upp stickningen var på grund av den brittiske popstjärnan Harry Styles som under ett genrep för sitt uppträdande hos NBC’s Today Show i februari 2020 bar en färgglad, stor, stickad kofta. Bilder från dagen spreds som en löpeld bland fansen på internet, och snart satt ungdomar i alla olika delar av världen för första gången med stickpinnar i sina händer, redo att återskapa plagget.
På sociala medier sprids tips och rekommendationer på hur man bäst går till väga för att sticka. Märket JW Anderson, som den numera välkända koftan är ifrån, väljer några veckor senare att släppa mönsterskissen till designen. De vill underlätta för fansen som sitter med stickpinnar i högsta hugg och kämpar med referensbilder från olika vinklar för att lyckas med sin efterlikning. Koftan som bars av världsartisten finns numera hos Victoria and Albert muséet i London, då den lämnades in till deras permanenta mode-samling efter den virala uppståndelsen.
Inspirationen flödar på sociala medier
– Min gissning är att en stor anledning till att stickning blivit så populärt nu är för att det sprids så mycket på sociala medier, man får tillgång till oändligt med tutorials som visar hur man kan göra. Det blir lättare att börja när man ser att andra kan, i stället för att sitta hemma och tro att det är omöjligt, förklarar Theresa.
Att det tack vare internet blivit mycket lättare att ta del av varandras idéer och få inspiration till sina plagg är något som Nilüfer också har märkt av.
– Det har definitivt blivit mer populärt på senare tid, och det har kommit massor med nya designer. Det är mycket tack vare sociala medier. Kunder köper sina egna designers stickbeskrivningar ifrån nätet, sedan kommer till mig och så hjälps vi åt att välja ut garn.
Att stickning nu har blivit trend behöver inte endast vara på grund av appar som tiktok och instagram, utan kan också ses som en följd av det nuvarande världsläget. I samband med de alltmer vanliga tankarna om överkonsumtion av kläder, fast fashion och diskussionerna om hållbarhet, samtidigt som pandemins självisolerade verklighet fortfarande hänger kvar i luften, så blev stickningen den perfekta hobbyn.
Zoe Stalfelt